Kymmenen miljoonan ammottava aukko

Tänään julkistettiin kaupungin tilinpäätös viime vuodelta 2016.

Vaikka tilikauden alijäämä -3,5M€ oli huomattavasti pienempi kuin pahimmillaan pelättiin, on syytä olla todella huolissaan. Taseessa on nyt 4,8M€ alijäämää, joka pitäisi kattaa 2020 mennessä ja perusongelmat ovat edelleen ratkaisematta.

Asukasluku on laskenut vuoden 2013 tasolle, velka kasvoi vime vuonna 31,2 M€, verotuloja kertyi 6M€ budjetoitua vähemmän ja koko kaupungin konsernivelka oli massiiviset 6309€/ asukas. Tulojen ja menojen välistä 10M€ ammottavaa aukkoa ei saatu pienennettyä.

http://www.hameenlinna.fi/Kaupunki-info/Viestinta/Tiedotteet/Kaupungin-tilinpaatos-2016/

Perussuomalaisten esityksiä, joilla taloutta olisi jo saatu kohenemaan jopa 20M€:a ovat olleet mm.

1 Yhtiöiden alasajoa, tuottavuuden parantamista ja todellista tulosvastuuta. Säästöt jopa 3M€/v.

2 Linnan Infran voimakasta kehittämistä ja infra-palveluiden ammattimaista ostamista markkinoilta. Säästöt jopa 5M€/v.

3 Engelinrannan kohtuullinen rakentaminen, Paasikiventien pitäminen nykyisellä paikallaan ja asukkaiden aito kuunteleminen. Säästöt maanrakennuksessa useita miljoonia.

4 SCC – meitä olisi kannattanut kuunnella eikä pyrkiä kaikin keinoin vaientamaan.

5 Halusimme säilyttää kaksi toimivaa lukiota. Vastustimme ryhmäkokojen kasvattamista ja psykososiaalisten palveluiden lisäleikkauksia. Esityksemme olisi vähentänyt kalliiden tukipalveluiden tarvetta.

Näillä linjoilla jatketaan.
Hämeenlinnan talous ja peruspalvelut on pelastettava!

15 kommenttia artikkeliin “Kymmenen miljoonan ammottava aukko”
 1. Jarmo sanoo:

  Mulla ei suoranaisesti ole mitään esitystä talouden korjaamiseksi mutta omalla kohdallani ainakin asuminen Hämeenlinnassa alkaa käymään liian kalliiksi. Kiinteistövero nousee jatkuvasti, tontinvuokra tulee yli kymmenkertaistumaan jollen osta tonttia itselle. Päälle jatkuvat energian hinnankorotukset ja tietenkin kunnallisveron todennäköinen nousu. Olisi mukava tietää kuinka moni pois muuttanut on lähtenyt edellämainituista syistä?

 2. Tapsa sanoo:

  Kun katsoin kiinteistöverolappuani, nousu edelliseen vuoteen on niin roima että olemme puolisoni kanssa alkaneet tosissaan miettimään muuttoa joko Hattulaan tai Janakkalaan. Tähän vaikuuttaa tietysti muutkin seikat, kuten kaupungin surkea taloudenpito ja jatkuvasti nouseva tulovero, sekä hallinnon töykeä asennoituminen veronmaksajiinsa. Kuntalaisten ääntä ei täällä kuunnella ja viimeisimpänä tämä kiinteistöjen syynääminen suurempien verotulojen lypsämiseksi asukkailta. Minun kohdaltani humputukset ja rokkipuistojen maksut alkavat nyt riittää – sietokyky alkaa olla ylitetty.

  Löysin postilaatikostani tässä joitain aikoja sitten kirjeen kaupungilta, jossa uhkailtiin, että jos tarkastajia ei kiinteistölle vapaaehtoisesti päästetä, niin joudut maksamaan tästä jonkinlaisen sakkomaksun. Maksun suuruuta ei kerrottu, mutta en taida sitä jäädä kokoeilemaan. Itse Hämeenlinnan seutu on niin mieluinen etten kauemmaksi halua muuttaa.

 3. Nuorten kapina tulee sanoo:

  Suomessa on ollut vallalla pitkään harhaoppi, missä perustavana virheenä on ajatus uuden loppumattoman velan ottamisesta sekä kuntien että valtion piikkiin. Se tarkoittaa sitä, että otetaan velkaa, jota ei oikeasti edes ajatella lyhentää eli maksetaan vain lainan korot. Nuorille sukupolville jätetään varsinainen raukkamainen lahjapaketti eli nykyisten aikuisikäisten vastuuttomien sukupolvien ottama valtava velkalasti. Nuorten sukupolvien pitäisi herätä ja ymmärtää olla äänestämättä ketään tällaisen velkataakan aiheuttaneita päättäjiä. Nuorten pitäisi laittaa nämä vastuuttomat tulevaisuuden pilaajat vastuuseen teoistaan. Tällä kertaa ei se ei voi tapahtua todellakaan ilon vaan vihan kautta.

  • Seppo Koskenranta sanoo:

   Kun nuorista tulee aikuisikäisiä, alkaa näiden nuorten marmatus siitä että tuet ovat niin pieniä. Pitää saada asumistukia, opintotukia, ilmaista päivähoitoa ja niin edelleen. Olisi hauska tietää mistä nämä rahat otetaan kirjoittajan mielestä ?

   • Lulu Ranne sanoo:

    Terve!

    Kuntien tulevat tehtävät ml. tuo päivähoito pystytään kyllä hoitamaan Hämeenlinnassa, mikäli kaupungin taloutta korjataan kovalla kädellä. Perussuomalaisten esityksillä oltaisiin jo pitkällä. Tulemme palaamaan yllä esitettyihin esityksiimme ja tekemään tietenkin uusia seuraavalla valtuustokaudella.

    Varhaiskasvatus ei nykyisessä taloustilanteessa (tai lähitulevaisuudessa) voi olla ilmaista. Niin päiväkotimaksujen kuin muidenkin palvelumaksujen osalta on toteutettava oikeudenmukaista porrastusta tulojen mukaan. Tällä hetkellä esim päivähoidon maksimimaksu Hämeenlinnassa on 290€/lapsi.

    Erilaisten tukien tulee olla vastikkeellisia aina kun se vain on perusteltua ja kohtuullista.

    Koko julkisen sektorin osalta on todella paljon tehtävissä. Kuntavaaleissa toki korostuvat kaupungin organisaation trimmaaminen ja esim. todellisen tulosvastuun edellyttäminen koko kaupunkikonsernissa. Perussuomalaisten reseptiin kuuluu mm seuraavaa:

    1 Ulkoisten ostojen (270M€) perkaaminen ja oman hankintaosaamisen kehittäminen.
    2 Investoinnit kohdistettava vain välttämättömiin kohteisiin. Terveelliset ja turvalliset tilat työntekijöille, lapsille, oppilaille ja asiakkaille. Ei toriparkille ja uudelle Kanta-sairaalalle.
    3 Linnan Infran voimakas kehittäminen ja infra-palveluiden ostaminen toimivilta markkinoilta.
    4 Oman henkilöstön osaamiseen ja hyvinvointiin satsaaminen. Rahoitetaan vaikka sijoitusomaisuudella. Maksaa itsensä nopeasti takaisin.
    5 Yhtiöiden karsiminen rankalla kädellä. Vain laskettavissa ja osoitettavissa olevaa lisäarvoa tuovat yhtiöt tulee säilyttää.
    6 Kohtuulliset, kilpailukykyiset asumisen kokonaiskustannukset saadaan turvattua, kun otetaan löysät pois koko kaupunkikonsernista.
    7 Kaupungin kehittämistä ja rakentamista on toteutettava viisaammin ja asukaslähtöisemmin. Nykyisten asukkaiden asuinviihtyvyys on nostettava etusijalle.

    Samantyyppisiä toimia tulee toteuttaa myös valtion organisaatiossa. Ministeriöiden budjeteissa ei tule osoittaa rahaa organisaatioille ilman todellista tulosvastuuta. Nykyisinhän todellinen tulosvastuu on harvinaista. Rahat annetaan, mutta vaikka niillä ei saataisi aikaan haluttuja tuloksia, niin ei siitä seuraa vastuullisille valtion yksiköille yhtään mitään. Seuraavassa budjetissa tulee taas rahaa.

    Ystävällisin terveisin,
    Lulu

  • Antti Sulonen sanoo:

   Kuka on käyttänyt tuon raukkamaisen lahjapaketin eli nykyisten aikuisikäisten vastuuttomien sukupolvien ottaman valtavan velkalastin. Hiukan tuntuu siltä, että tuon velkalastin kuluttajina ovat nuo nuoret sukupolvet, joiden on pitänyt saada kaikki jo lapsuudestaan lähtien. Nuo lapsukaiset ovat vaatineet mitä ihmeellisempiä harrastusmahdollisuuksia, koulukyytejä kotiovelta kotiovelle jne. Nyt nuo lapsukaiset ovat tulossa aikuisikään ja narisevat suunnattomasta velkataakasta, joka on taannut heille makean elämän lapsuudessa, he ovat syöneet ikään kuin ennakkoon makean elämän tietämättään.

   • Poliittiset selittäjät paniikissa sanoo:

    Ei kai lapset sentään omista eduistaan päättäneet? Kyllä ne päätökset on tehty näiden lasten vanhempien toimesta, jotka monet ovat edelleen päättävillä paikoilla. Hämeenlinnan taloudenpidon tyylissä tapahtui merkittävä ja päivänselvä muutos hieman yli 10 vuotta sitten, kun Hellsten pääsi johtavana esittelevänä virkamiehenä vauhtiin ja jonka esitykset siunattiin päätöksiksi höveleiden kokdem-päättäjien luvalla. Isosuo oli jo tuolloin Hellstenin följyssä ja hyvin on ”oppi” mennyt perille. Makeaa kaupungin (velka)talouskakkua on jaettu liian suurella kädellä ja jakajina ovat häärineet vuorollaan tutut hahmot, aiemmin mm. Lintumäki ja Hassinen ja viime vuosina Vekka, Kiemunki ja Rautio.

    2000-luvulla Suomen sekä samoin HML:n taloudessa meni liian lujaa, vienti veti ja verotuottoja virtasi ihan ilman päättäjien omaa osaamista.
    Valitettavasti, kuntaliitoksissa tehdyt munaukset ja nokittelut kostautuivat, kun kylkeen ei saatukaan tavoiteltuja elinvoimaisimpia kuntia ja samalla epäonnistuminen kruunattiin sopimalla kehityksen pysäyttävä 5 vuoden koskemattomuussuoja koko henkilöstölle. Kuntaliitosten markkinoidut hyödyt jäivät ainakin HML:n osalta aivan torsoksi. Luvatut henkilökustannussäästöt jäivät saamatta ja edelleen kuntahallinnon vanhat naamat jatkoivat virkamiesuraansa kuka milläkin tittelillä ja hallinnon organisaatiot turposivat käsittämättömästi.

    2008 myös Suomeen iski lama, jonka korvapuolueen pääministeri Kataisen väittämän mukaan piti ohittaa Suomi kokonaan. Ei sitten ohittanut ei, mutta Jyrki otti ”Ritolat”, kun kokoomuslainen ilon kautta hypetys ja fantastisuus sekä miehen uskottavuus alkoi murentua kansan silmissä. Tuosta ajasta lähtien Suomen valtion velkaantumiskierre on ollut kylmää kyytiä ja samalla EU:n mukana tuomat taloudelliset rasitteet ovat myös paljastuneet karulla tavalla. Ei hyvältä näytä todellakaan, kun velanottajia viedään lainoittajien otteessa korvanlehdestä ja kovaa. Lainoittaja näyttää liikkeen suunnan ja velkavanki kysyy kuinka kovaa pitää juosta. Sama tapahtuu myös meidän rakkaassa kotikaupungissamme,. Konsernivelka mukaanluettuna velkaa on jo yli 6 000 euroa jokaista asukasta kohden, kun taas Raution ongelmia peittelevän osatotuuden mukaan sitä on vain vajaa 2 000 per naama.
    Selittäjät siis selittävät, kun sitä ruskeaa itteään tursuaa jo päättäjän lahkeista.

 4. Lauri Kivimäki sanoo:

  Luin Hämeen Sanomista, että kunta aikoo tutkia minkälaista väkeä tänne muuttaa ja minkälaista väkeä muuttaa pois. Olen tätä joskus esittänytkin. Sapluuna on kuitenkin vaikea koska tapaukset ovat niin moninaisia. Kaksilapsisen työsssäkäyvän perheen muuton vaikutus on aivan erilainen kuin kahden työssäkäyvän lapsettoman. Ongelman kanssahan pulmailee nyt mm Uusikaupunki. Yhtäkkinen suurmuutto alueelle panee kaupungin johdon miettimään mm tarvitaanko lisää kouluja, hoitopaikkoja vakituisia asuntoja yms. Kuitenkin autojen kasaus saattaa loppua jolllain aikavälillä ja investoinnit saattavat jäädä väliaikasiksi.

 5. Lauri Kivimäki sanoo:

  Luin HÄmeen Sanomista kuinka kaupunginhallituksen puheenjohtaja sanoi, että keskustaan kannattaa rakentaa, koska mm lapsiperheet haluavat asumaan palveluiden äärelle. Onko Hämeenlinnassa palvelut missään niin kovin kaukana. No mökkikylästämme Torvoilasta on joltinenkin matka mm kauppaan ja terkkariin. Kaupungin johdolla on ilmeisesti harhakuva, että hyväpalkkaiset hesalaiset haluavat muuttaa Engelinrannan superkalliisiin huoneistoihin. Kannattaisi vähän kysellä hesalainen on hesalainen ei se landelle muuta. Siellä on valmiina lähes kaikki mitä täällä vielä suunnitellaan.

 6. Ralf Westerlund sanoo:

  Kun on seurannut keskustelua ja ihmettelyä siitä miksi Hämeenlinnan väkiluku vähenee, niin mielestäni ei ole kummallista kun ajattelee kuinka kallis kaupunki Hämeenlinnasta on tullut. Kiinteistövero nousi taas ja ei ole enää pitkään aikaa ollut suhteessa mihinkään kun ottaa vielä huomioon, että asuntojen arvokin alkaa menettää arvoaan kun väki vähenee. Samoin kunnalisveron nosto ja jatkuva energian kallistuminen. Kun näitä asioita tarkastelee, niin ei ne kyllä ainakaan lisää Hämeenlinnan vetovoimaa.
  Toinen asia mikä on ihmetyttänyt on Asemanrannankaava ja siihen tuleva parkkihalli. Onko toisiaan niin, että ilmaiset liityntäpysäköinti paikat on tarkoitus lopettaa ja ohjata oman auton käyttäjät siirtymään maksulliseen parkkihalliin? Tämä on kyllä viimeisiä nauloja Hämeenlinnan mahdollisuuksiin saada uusia asukkaita jotka käyttävät junaa työmatkoihin. Tuntuu jotenkin absurdilta, että ensin saatiin iso joukko ihmisiä vastustamaan VR:n junavuorojen lakkautusta ja samalla mitätöitiin prostetoinnin tulokset poistamalla ilmaiset liityntäpysäköinnit.
  Se kuntavaaliehdokas, joka on valmis puuttumaan mm. näihin asioihin ja yrittää muuttamaan niitä, saa ainakin minun ääneni.

  • Susanna sanoo:

   Asemanrantaan on suunniteltu maksullista parkkihallia ja kauan ennen Vr:n äkkinäisiä käänteitä. Hämeenlinnan pysäköintistrategiaan kuuluu ilmaisten pysäköintimahdollisuuksien poistaminen, sillä ne vievät rahaa maksulliselta pysäköinniltä.

   Perussuomalaiset ajavat keskustaan maksutonta muutaman tunnin kiekkopysäköintiä. Näin pendelöijän näkökulmasta meidän pitää pystyä kilpailemaan muiden radanvarsipysäkkien lailla ilmaisella liityntäpysäköinnillä ollaksemme edes samalla viivalla muiden kanssa.

   Olemme myös samaa mieltä siitä, että Hämeenlinnasta on tullut jo liian kallis kaupunki ollakseen vetovoimainen. Uudet rakennettavat asunnot eivät riitä paikkaamaan vetovoimatilannetta tältä osin.

 7. Leo Leppänen sanoo:

  Ralf Westerlund ei näytä olevan perillä mm. Helsingin, Espoon, Vantaan ja Tampereen kustannustasosta. Ihmettelen, kun pohjakirjoituksen laatija ei ole lausunut asiasta mitään.
  Minusta Vanajarannan parkkihalli on o.k., Odotan, että parkkimaksut vahviśtetaan kohtuulliseksi. Toivottavasti persut ovat samaa mieltä.

  • Ralf Westerlund sanoo:

   Hyvä Leo. Kiitos kommentista. Sanottakoon että olen alunperin stadilainen ja tunnen todella hyvin pääkaupunkiseudun hintatason koska olen asunut joka kylässä sielä noitapiirin sisäpuolella. Ensinnäkin kuntaveroprosentti on joka kylässä pienempi ja samoin kiinteistövero. Eikä Hämeenlinnaa muutenkaan voi verrata näihin kyliin,

   • Lauri Kivimäki sanoo:

    Ihmettelen ehdokkaita,jotka ylistävät hämeenlinnan luontoa ja ympäristöä jotenkin erikoisena. he eivät ole ilmeisesti käyneet muualla. Kyllä samanlaista löytyy vähän sieltä ja täältä. Eikä se Aulankokaan nyt niin ihmeellinen ole, pieni kylpylä, vanhanaikainen hotelli.
    Tyttäreni perhe asuu pääkaupunkiseudulla. Joskus kun on oltu siellä juhlissa puhutaan myös tästä mahdollisuudesta muuttaa sieltä pois. Ei sielä juuri Hämeenlinnasta ja Tamereesta puhuta. Jos työpaikat on Hesassa puhutaan pääkaupunkiseudun ympäristön maalaiskunnista (Loppi Nurmijärvi, Nummi-Pusula ja mitäniitä nyt onkaan) välillä Hki-Porvoo-Hyvinkää-Lahti yms. Jos konsultti toista puhuu puhuu potaskaa.

 8. Tapsa sanoo:

  Näkyyköhän mistään, onko viimeisen parin kolmen kuukauden aikana otettu n. 10 miljoonaa lisävelkaa.

Jätä kommentti

css.php